Omlet na śniadanie i nie tylko – szybka i pożywna dawka energii
Codziennie budząc się rano, zastanawiasz się co zjeść na śniadanie? Z pomocą przychodzi Jacek Marciniak z endutrition.pl, który przedstawia cztery znakomite przepisy na omlety. Smacznego!
Mogło by się wydawać, że omlet jest takim prostym daniem, w którym nie da się niczego nowego wymyślić. Po prostu bierzemy jajka, smażymy z nich placka, coś kładziemy i mamy. Jednak można w zdrowy i szybki sposób tak dobrać składniki, aby przygotować sobie naprawdę bardzo pożywne a przede wszystkim zdrowe śniadanie, które da Ci energię na cały dzień w tym oczywiście też trening.
Kakaowy omlet
Składniki na (2 mniejsze omlety lub jeden większy): 4 jajka, osobno ubijamy szybko białka aby później połączyć je z żółtkami; 4 łyżki płatków owsianych lub jaglanych. Mogą być ryżowe- to ostatnie moje odkrycie. Można dodać również trochę otrębów i zmielonych migdałów. Do tego potrzebne są dwie łyżeczki naturalnego kakao oraz łyżka oliwy z oliwek.
Jeśli chodzi o dodatki, to dodajemy: orzechy (wszystkie poza ziemnymi, bo to nie orzechy), kiwi, banana, tarte jabłko, jogurt naturalny, dżem śliwkowy lub zdrowiej powidła domowe, świeżą miętę.
Teraz pora na krem z Awokado. Całe awokado przekrajamy. Miąższ wrzucamy do miksera, dodajemy łyżeczkę kakao, łyżeczkę miodu i łyżeczkę jogurtu naturalnego. Miksujemy i mamy wyśmienite smarowidło na nasz pyszny omlet.
Białka należy ubić mikserem na puszystą pianę, dodać żółtka, płatki -rodzaje zostały wymienione powyżej. Miksujemy aż do połączenia wszystkich składników. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (oliwy) i wylewamy na nią połowę mieszanki lub całość jeżeli smażymy jeden duży omlet. Należy uważać i przewrócić, gdy na powierzchni będą się pojawiać pęcherzyki. Smażymy do ścięcia się ciasta. Smarujemy omleta na wierzchu kakaowym kremem z awokado i wrzucamy na wierzch wszystkie zdrowe w/w dodatki. W ten sposób mamy gotowe śniadanie.
POWER Omlet
Do przygotowania tego omletu potrzebujemy: 4 całe jajka oraz dwie łyżki mleka; garść płatków owsianych, musli, granoli, orzechów włoskich (lekko rozdrobnionych lub posiekanych) oraz 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 2 łyżki słonecznika, garść borówek lub jagód, 1 banan, pół słoiczka przecieru z jabłek (marki Gerber Jupi, Lupilu lub inne dla dzieci), szczyptę cynamonu oraz 2 łyżki oliwy z oliwek.
Wszystkie „suche” składniki jak: płatki owsiane, musli, granola, siemię lniane, słonecznik wrzucamy do blendera i miksujemy. Po minucie dodajemy cztery całe jajka, mleko, cynamon i miksujemy na gęstą, ale lejąca się masę! W trakcie rozgrzewamy patelnię i na rozgrzaną wylewamy dwie łyżki oliwy. Po około pół minuty wylewamy naszą masę ciasto – omletowe. Smażymy od 4 do 5 minut z jednej strony i 2 minuty z drugiej. Jak mamy pokrywkę, to pójdzie nam szybciej, a omlet będzie pulchny i puszysty. Po wyłożeniu omleta na talerz, smarujemy go przecierem jabłkowym ze słoiczka. Sypiemy na górę owoce i posypujemy orzechami. Gotowe!
Omlet warzywno -mięsny
Żeby przygotować ten omlet niezbędne będą: 4 jajka, 1 avocado, szczypiorek -ilość wg uznania, kilka rzodkiewek, dwie garście szpinaku – lepiej go ciutkę posiekać, 1/2 cebuli białej lub czerwonej pokrojonej w piórka, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Do tego potrzebujemy dwa plastry dobrej szynki lub kiełbasy (najlepiej z dziczyzny). Na pewno nie tej z supermarketu, bo jeśli masz wrzucić taką, to lepiej zostań przy wersji vege.
Jeśli mamy już wszystkie składniki, to przechodzimy do przygotowania. Miksujemy 4 jajka razem. Dodajemy szczypty soli oraz pieprzu. Miksujemy na wolnych obrotach jeszcze minutkę do uzyskania kremowej masy. W międzyczasie kroimy w kostkę 100 gr wędliny /kiełbasy i podsmażamy na patelni lub w płaskim teflonowym garnku. Po około dwóch minutach dodajemy cebulę, a na sam koniec dosłownie na 30-40 sekund posiekany szpinak. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą po czym na nie wylewamy zmiksowane jajka. Następnie przykrywamy pokrywką na około 3 minuty żeby się ładnie ścięło i podsmażyło. Po upłynięciu tego czasu obracamy delikatnie omleta i na drugiej stronie smażymy go jeszcze przez ok minutę. Po tym czasie odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i wykładamy na talerz. Całość posypujemy pokrojonym w kostkę avocado, szczypiorkiem, rzodkiewką i polewamy łyżką oliwy.
Omlet z owocami na słodko
Jeśli zdecydujesz się na tę wersję, to potrzebujesz: 4 całe jajka, łyżkę mleka, 4 łyżki mielonego siemienia lnianego, jedną łyżkę oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub kokosowego, 2 łyżki miodu, garść bakalii, banana, maliny, jeżyny, mango oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Jajka miksujemy na gęstą masę, dodajemy zmielone siemię lniane, łyżkę mleka, łyżkę oleju i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą miód z jogurtem naturalnym, które użyjemy jako smarowidło na wierzch omleta.
Zmiksowane jajka z w/w składnikami wylewamy na rozgrzaną patelnie lub teflonowy garnek i smażymy od 3 do 4 minut. Po tym czasie odwracamy omleta i smażymy jeszcze minutę. Gotowego omleta wykładamy na talerz. Smarujemy sosem miodowo- jogurtowym i posypujemy bakaliami oraz wszystkimi owocami.
Całość przygotowania zajmie Ci jedynie kilka minut. Potem czeka Cię pyszna i zdrowa uczta oraz zastrzyk energii na cały dzień.
Jacek Marciniak, endutrition.pl
foto: endutrition FB